Houtlands HarmonieorkestHet Houtlands Harmonieorkest treedt naar buiten als een dynamische groep talentvolle musici. Samen met een goed werkend bestuur en de raad van advies door de muzikanten is het Houtlands Harmonieorkest uitgegroeid tot een samenhangend, goed uitgebalanceerd harmonieorkest. Wekelijks, op vrijdagavond, repeteren een zeventigtal muzikanten, zowel hout- als koperblazers, slagwerkers als contrabassisten, onder de deskundige leiding van dirigent Nico Logghe.

Het uitgebreide repertoire bestaat uit klassieke en hedendaagse composities. Zo komt enerzijds bijvoorbeeld filmmuziek aan bod, maar anderzijds staan ook virtuoze, technisch aartsmoeilijke stukken op de pupiter. Precies die diversiteit van het repertoire en het (vooral jeugdige) enthousiasme van de muzikanten bekoren telkens weer het publiek tijdens de concerten van het Houtlands Harmonieorkest.

Uit een Torhoutse jongerenvereniging werd in 1869 een fanfare genaamd De Jongelingskring opgericht. Pieter Van Isacker (1821-1901) werd de eerste voorzitter en E.H. Modest Demeulemeester was de eerste proost. Henri Lietaert (1854-1944) was dirigent van 1889-1914. Over de periode die hierop volgt - vanaf W.O. I tot de jaren ’60 - is geschiedkundig heel weinig bekend: de fanfare bleef verder bestaan, maar kende weinig grote successen. Pas in 1967 ging het weer in stijgende lijn met De Jongelingskring, met de komst van Willy Verhelle als dirigent bij wie in de jaren ’70 De Jongelingskring uitgroeide van een fanfare tot een harmonie. In 1986 volgde dan ook de promotie naar superieure afdeling.

Begin 2003 gaf Willy na meer dan 35 jaar het orkest gedirigeerd te hebben, de artistieke leiding door aan de toen 30-jarige Nico Logghe. Met hem kende de harmonie ondertussen een steeds stijgend succes met heel wat indrukwekkende en memorabele momenten. In 2018 werd de Jongelingskring omgedoopt tot het Houtlands Harmonieorkest.

Kijk gerust ook eens op de Facebook pagina van ons harmonieorkest